13. biciklijada „Šic na bic“

Novomarofska biciklijada, 13. po redu popularni „Šic na bic“, ove je subote okupila više od 200 biciklista i rekreativaca koji su se uputili na 40-ak kilometara dugu rutu. Biciklijada je tradicionalno započela na Trgu hrvatske državnosti u Novom Marofu, a obišla je Granu, Gornje i Donje Makojišće, dolinu rijeke Lonje kroz Breznički Hum, Butkovec i Krščenovec sve do Breznice. Nakon toga nastavila se prema Visokom kroz Vinično i Kračevec te Sudovec kroz koji se stiglo do cilja ovogodišnje biciklijade, streljane SK Termika u Možđencu.

Nakon utrke, koja je doživjela svoje 13. izdanje, jedan od organizatora, predsjednik udruge Mladi za Marof, Jakov Sić, prisjetio se njenih početaka.

– Sve je prije 13 godina krenulo od par entuzijasta koji su rekreativno vozili bicikl i odlučili u sklopu udruge Mladi za Marof organizirati veću biciklijadu. Prva je bila „Tour de grah“ i bilo je manje od stotinu vozača. Mislim da smo napravili dobar posao i da samo možemo rasti iz godine u godinu. Bliži nam se 15. obljetnica za koju pripremamo malo bolje i veće stvari – najavio je Sić.

Inače, po dolasku na odredište, kod streljane SK Termika u Možđencu, za sve sudionike organiziran je ručak i zabavni sadržaji.

Među sudionicima je i ove godine bio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Istaknuo je novomarofsku bicikliajdu kao jednu od zahtjevnijih.

– Možemo slobodno riječi da je riječ o jednoj ozbiljnijoj biciklijadi, budući da je trasa duga 40 km. Nije kao one male biciklijade od par kilometara, stoga ne samo da je riječ o simboličnom poticanju ljudi na bavljenje sportom i vožnjom biciklom, nego se nakon te vožnje, dobrim dijelom i uspona, čovjek dobro i izmori, pa onda to pozitivno utječe na zdravlje. Za one koji možda manje treniraju i vježbaju ovo je i poticaj da se počnu baviti sportom – kazao je Jenkač.

„Šic na bic“ i ove je godine održan u organizaciji udruge Mladi za Marof, uz potporu Grada Novog Marofa te Biciklističkog kluba Maraton Beciklin. Ovogodišnja biciklijada održana je pod sloganom „Pusti lajk i sjedni na bajk“.

podijeli: