Predstavnici Grada Novog Marofa sudjelovali na projektu ‘Ujedinjeni u različitosti’

Lokalna akcijska grupa „Prigorje-Zagorje“, čiji je član Grad Novi Marof, sudjelovala je kao partner u projektu „Ujedinjeni u različitosti“. U sklopu istog održano je trodnevno događanje u Sloveniji od 25. do 27. listopada 2018. godine. Na istome je prisustvovalo 30 predstavnika iz 11 jedinica lokalne samouprave koje LAG PRIZAG obuhvaća.

 

 

 


 

 

Projekt « Ujedinjeni u različitosti » je financiran uz podršku Europske unije kroz program Europa za građane”

Cjelina 2.1  Mjera bratimljenje gradova

Sudjelovanje: Projekt je uključio 341 građana iz 8 općina koje dolaze iz 5 zemalja: 27 iz općine Shlierbach (Austrija), 37 iz općine Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 30 iz LAG-a PRIZAG (Hrvatska), 32 iz općine Niš (Srbija), 30 iz općine Ruma (Srbija), 35 iz općine Vršac (Srbija) te 150 slovenskih sudionika iz općina Novo mesto i Brežice.

Mjesto/Datumi: Događanje se odvijalo u mjestima Pišece i Brežice (Slovenija), od 25.10.2018. do 27.10.2018.

Kratki opis:

Tijekom trodnevnog eventa sudionici su osnažili međusobne interkulturalne veze , slavili Europsku godinu kulturne baštine, iskusili kulturne različitosti i osnažili svoje pripadanje Europskoj uniji kroz razne radionice. Sudionici su upoznali materijalnu i nematerijalnu baštinu Pišeca i Brežica.

Obilježen je život i rad leksikografa Maksa Pleteršnika koji je živio u 19. stoljeću i stvorio značajnu baštinu: dvojezični slovensko-njemački rječnik. Kroz radionice, sudionici su oživili različitost pismenih izričaja (latinica, ćirilica).

Događanje je također bilo posvećeno predstojećim izborima za Europski Parlament i značaju uključenosti lokalne zajednice, o čemu je govorio posebni gost iz Slovenije, g. Franc Bogovič. Posebni dio eventa bio je posvećen izložbi 50 najboljih umjetničkih dijela prikupljenih putem natječaja za mlade ‘I moj dom je dio Europe’, u koji se uključilo preko 400 mladih iz svih općina.

Međunarodni događaj završio je slavljem na kojem su sudionici primili sporazume o suradnji koji služe kao uspješni temelj za buduće suradnje.

LAG PRIZAG predstavio se u Sloveniji 2 puta. Prvi dan uvodnim predstavljanjem predsjednice Nevenke Benjak te izlaganjem načelnika općine Konjščina Mirka Krznara te načelnika općine Breznički Hum Zorana Hegedića. Naši mladi predstavnici Karla Hegedić i Marko Šafran izveli su za okupljene poznatu pjesmu ‘Oko jene hiže’.

Drugi dan se LAG predstavio videom o kulturnim znamenitostima i bogatstvu svake JLS (članice LAG-a). Uz video, na scenu je stupila živa kulisa: predstavnici odjeveni u narodne nošnje uz muzičku pratnju tamburice, dame u dvorskim haljinama te grofica Luisa i grof Erdödy, kao i glumac – voditelj LAG-a.

Sudjelovanjem na navedenom projektu, predstavnici Grada Novog Marofa i drugih općina imali su prilike upoznati druge kulture i osvijestiti vlastitu pripadnost, kao i uvidjeti različitosti koje nas okružuju.

Detaljnije o događaju na http://www.lag-prizag.hr/predstavnici-lag-a-prizag-sudjelovali-na-projektu-ujedinjeni-u-razlicitosti/

Ostale objave i video materijale nastale na događaju možete pogledati na https://web.facebook.com/people/Maks-Pleteršnik/100009464882782?_rdc=1&_rdr

Program događaja nalazi se u nastavku.

podijeli: