Manifestacije

Fašnik v Marofu

Fašnik v Marofu je tradicionalna, zabavna manifestacija koja svake godine okuplja sve veći broj sudionika svih dobnih skupina. Održava se u subotu prije Pepelnice. Ulicama grada prolazi fašnička povorka mačkara i bezbrojnih likova iz bajki, a središnji dio fašničke ceremonije (predaja ključeva maškarama, izbor i dodjeljivanje nagrada za najoriginalnije mačkare i maske) odigrava se na glavnom gradskom trgu. Sve posjetitelje očekuje vesela zabava, glazba, kuhano vino, čaj i krafne, puno smijeha, pjesme, plesa i zafrkancija.

Međunarodna izložba cvijeća

Izložba se održava u parku Specijalne bolnice za kronične bolesti u Novom Marofu, cvjetne radove i skulpture i sadnice cvijeća izlažu brojni cvjećari i cvjećarske udruge Grada Novog Marofa ali i gosti iz okolnih gradova i općina te iz inozemstva. Park današnje bolnice prekrasan je perivoj s brojnim autohtonim i egzotičnim vrstama, nastao oko dvorca Erdödy u 19. stoljeću, u perivoju je postavljen kip božice Minerve spašen s rimskog mosta na Bednji. U programu sudjeluju članovi KUD-a Marof te KUD- a Remetinec kao i pojedine Udruge s novomarofskog područja.

ANTUNOVO V MAROFU

Tradicionalna manifestacija povodom obilježavanja Dana Grada Novog Marofa i proslave blagdana Sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Grada, 13. Lipnja. Uključuje niz događanja  kulturnog, vjerskog, zabavnog i sportskog sadržaja tijekom mjeseca lipnja. Posjetitelje očekuje zabava na otvorenom, bogata ugostiteljska ponuda hrane i pića, koncerti, Sajam tradicijskih proizvoda, smotra folklora, kazališne predstave, Likovna kolonija, sportska natjecanja, biciklistička utrka i još mnoštvo zanimljivih događanja

DANI PERE

Manifestacija se održava na prostoru Etno parka Gradišće, u organizaciji Udruge „Greben“ iz Madžareva. Pera je tradicijski kolač s nadjevom od sira poznat i pod nazivima: lopar, tenka gibanica, tenki kolač, trepa. Cilj manifestacije je upoznati mlađe naraštaje sa skromnom tradicijskom  kuhinjom i kulinarskim umijećem predaka. Održava se i izbor najbolje pere i recepture izrade. „Dan pere“ okuplja velik broj posjetitelja koje uz degustaciju različitih receptura (pera od tikve ili koprive) očekuje i prigodni kulturni program te prezentacija narodne baštine „Život i običaji v starinskoj hiži“.

DANI VRGANJA U PAKI

Aktivnosti ove manifestacije:

 • okrugli stol KC Ivan Rabuzin Novi Marof
 • doručak sa groficom Lujzom
 • natjecanje u berbi vrganja
 • natjecanje za najbolju fotografiju sa berbe
 • priprema i degustacija delicija sa i od vrganja
 • sajam autohtonih proizvoda
 • promocija “lova na crni tartuf”
 • dani otvorenih vrata Utvrde Paka
 • promocija ribolova, lova, streličarstva, paraglidinga…
 • cjelodnevni zabavni program
 • prezentacija lokaliteta – nastambe dabrova

ČISELSKO PROŠČENJE V REMETINCU

Tradicionalna vjerska manifestacija koja se održava prvi vikend u listopadu i traje tri dana. Osim hodočašća štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u Crkvu Kraljice Svete Krunice uključuje i kulturne i zabavne sadržaje (smotra folklora, koncerti, izložbe).

MARTINJE V MAROFU

Tradicionalna zabavna manifestacija vezana uz blagdan Sv. Martina u kojoj se slavi ceremonija krštenja mošta u vino.

ADVENT U NOVOM MAROFU

Paljenje adventskih svijeća na vijencu ispred Kulturnog centra uz kulturni program.

DOČEK NOVE GODINE U MAROFU

Tradicionalna zabavna manifestacija na otvorenom.

podijeli: